Jobba som fotbollsproffs

Att bli fotbollsproffs är en dröm som många barn har när de är små. Att få hålla på med sin hobby, i detta fallet, fotboll, på arbetstid är självklart något som de flesta nog skulle vilja kunna. Men vad man nog inte tänker på är att det är en tuff resa att ta sig hela vägen till en sådan möjlighet.

Inte bara krävs det att man lägger en hel del tid på att träna upp sitt spelande. Det kan även krävas att man då prioriterar bort andra saker för att göra ytterligare utrymme för det stora målet. I det långa loppet kan detta vara det som behövs, men samtidigt finns det många andra saker som kan ta skada utav att man kör på för hårt. Till exempel kan det vara relationer med andra eller ens egen hälsa. Därför är det viktigt att man när man gör en sådan satsning, har människor omkring en som kan hjälpa och stärka en i sin resa.

Inte heller är det enkelt att få arbetet som tränare för en större fotbollsklubb. Även här krävs gott om erfarenhet, men även rätta kunskaperna för att kunna motivera, träna och stärka en grupp spelare. Att jobba som tränare är inget jobb som bara spenderas vid ett skrivbord, utan här är man snarare på språng under hela dagen. Inte bara ska man hålla i lagets träningar, man ska även planera dessa, åka med på olika resor, göra press för laget och alltid finnas där som stöd för sina 20-talet spelare.

Om man vill få en inblick i hur arbetet som fotbollstränare fungerar finns det flera intressanta dokumentärer och program om ämnet. I programmet Ett jobb för Berg som visas på Kanal 5, får tv-profilen Carina Berg chansen att följa med kända svenska profiler på deras jobb, för att få en inblick i deras vardag. I ett av avsnittet följer hon med Sven-Göran Eriksson, den svenske fotbollsspelaren som efter karriären på plan tog på sig rollen som förbundskapten i flera stora lag. Här får man tydligt se